Jobbsökar-hjälpen - Att skriva ett personligt brev

Kommentera
 
Att skriva ett personligt brev kan vara svårt i början, men när man väl har skrivit ett antal stycken och lärt sig de oskrivna reglerna så kan det gå som en dans! I ditt personliga brev talar du om vem du är och vad du kan för arbetsgivaren - det är precis som det låter - det ska vara personligt för dig och arbetsgivaren. MEN inte för personligt!

Rubrik och kontaktuppgifter:
Dina kontaktuppgifter kan du skriva i brevets sidhuvud. Ett tips är att ha en mailadress där det innehåller ditt namn och efternamn då det känns lite mer personligt och "proffsigt". Till höger om sidhuvudet skriver du datum, företagets namn, adress och namnet på tjänsten eller referensnummer. Du kan även skriva dina kontaktuppgifter i slutet om du vill. Valet är helt enkelt ditt eget!
 
Början:
De första meningarna i ditt personliga brev är det första intrycket och är det viktigaste i hela brevet. Här kan du börja med att skriva ett intresseväckande mening/rubrik som har en bra kopling till arbetet du söker. Det är här som du ska försöka fånga arbetsgivarens intresse och här vill du gärna sticka ut från mängden. Vänd annars på rollerna. Vem skulle DU vilja anställa? Vilket första intryck skulle DU vilja ha från en medarbetare?
 
I stället för att börja med ditt namn, var du kommer ifrån och din ålder så skriv gärna vad du kan erbjuda arbetsgivaren. Skriv från hjärtat!
Ex: "Jag hittade er annons och det som väckte mitt intresse..."
 
Gör gärna en koppling till tjänsten i ditt brev. Läs igenom annonsen noga och skriv vad Du kan bidra med och vad som gör Dig en bra medarbetare.
 
Skriv gärna lite om dig själv men fokusera på tjänsten:
Huvuddelen i ditt brev är att ha tjänsten i fokus. Koppla gärna dina erfarenheter med arbetet du söker. Dina erfarenheter och kunskaper måste matcha med arbetsgivarens önskemål. Kan du bidra med något extra? Skriv gärna detta!
 
Skriv ett nytt brev varje gång du ska söka ny tjänst! Detta är jätte viktigt då arbetsgivaren märker lätt om du använt dig av en kopierad mall som inte har någon koppling till tjänsten. Lägg ner de där extra minuterna till ditt personliga brev, det kan faktiskt göra skillnad!
 
Jag kommer lägga upp några exempel på Personligt Brev i veckan så ni kan få lite extra hjälp!