HSP - This is me

2 kommentarer

Jag har länge läst om HSP (High Sensitive Person) och om särbegåvning. Jag har alltid känt mig annorlunda och inte som alla andra. Jag har alltid frågat mig frågan "varför kan inte alla andra se och känna denna energin i rummet" eller undrat varför ingen annan kan se eller känna det jag upplever. Det är inte förrän jag började läsa om HSP och särbegåvning som alla pusselbitar bara fördes samman. -"Det där är ju JAG!" har jag tänkt.

När jag har försökt förklara mina känslor, tankar och vad jag ser så har i princip nästan alla haft svårt att förstå vad jag menar. Och det kan jag förstå, för det jag ser, hör och känner kan inte beskrivas. Ord räcker inte ens till. Vad vill jag då få ut av den här texten? Jo, jag vill äntligen förklara varför jag är som jag är och det känns så befriande att äntligen skriva om det och inte skämmas. Jag ville bara förklara en gång för alla, men jag vill heller inte att du ska behandla mig annorlunda än tidigare. Detta är bara jag. Jag kommer fortsätta vara mig själv, ALDRIG någonsin ta något "preparat" för att ändra mig och bara leva livet som jag brukar. Hägkänslighet är heller ingen bokstavsdiagnos, utan ett inbyggt temperament.

Psykologen Kazimierz Dabrowski forskade länge om särbegåvning och en del av dem var även högkänsliga (HSP) och han indentifierade även fem medfödda "intensiteter" som han kallade "överexalteringar". Två av dem passade in på mig direkt och jag tänkte dela med mig av dem här:

Imaginell (ej imaginär) intensitet (föreställningsförmåga)
: Det mest utmärkande för denna intensitet är att kunna låta fantasin spela fritt. Dessa personer har förmågan att föreställa sig det värsta som kan hända i alla situationer, vilket hindrar dem från att gripa chanser eller dyka in i nya situationer. Personer med imaginell ÖE skriver, talar, tänker eller drömmer i levande bilder, älskar att fantisera och att dagdrömma, älskar lyrik, teater och musik, brukar försköna verkligheten så att deras berättelse får ett roligare eller mer effektfullt slut, underhåller ständigt sig själva med personliga skämt och tokiga visuella, hörsel- eller associationsbilder.

Känslomässig intensitet: Personer med känslomässig eller emotionell intensitet misstas ofta för bipolära eller så tros de ha någon form av känsloproblem eller störningar. De är otroligt emotionella och har ett djupt och intensivt känsloliv som tar sig uttryck i ett brett spektrum av känslor som de är experter på att beskriva. De har stor empati, de kan ha extremt höga nivåer av rädsla och ängslan och få depressionsattacker, de får lätt skuldkänslor, de kan känna sig otillräckliga och underlägsna, de känner sig ofta övergivna, de reagerar starkt på vad som är rätt och fel samt på orättvisor och hyckleri, de har svårt att anpassa sig till förändringar och reagerar fysiskt på känslor (tryck i bröstet, ont i magen, migrän, etc.). De är tillgivna med en särdeles hög ansvarskänsla och stor självrannsakan.


Här kommer även ett utdrag från hemsidan HSperson.se om högkänsliga personer:

"Vad är det då som binder högkänsliga samman?

Med hjälp av så kallad magnetröntgen (MRI) har forskare kunnat undersöka hjärnan hos högkänsliga personer och noterat att deras nervsystem reagerar ovanligt starkt på yttre stimuli och gör dem extra mottagliga, för att inte säga "högreceptiva", för deras fysiska och emotionella miljö. Den vetenskapliga termen för högkänslighet är just Sensory Processing Sensitivity (SPS)Högkänsliga människor har svårt att filtrera sinnes- och känslointryck och måste anstränga sig mer för att gardera sig mot sensorisk överbelastning, som kan uppstå när det blir för många intryck att bearbeta samtidig.  

Undersökningar har också visat att högkänsliga människor bearbetar information på djupet. Elaine har ofta sagt att "våra hjärnor fungerar lite annorlunda", men idag lägger hon faktiskt tyngdpunkten på det faktum atthögkänsliga bearbetar information mer på djupet än icke högkänsliga. Våra hjärnor får oss helt enkelt att observera och reflektera längre och mer över saker och ting, antingen detta sker medvetet eller omedvetet. Det innebär emellertid inte att högkänsliga personer alltid uppnår bättre resultat än icke högkänsliga men deras hjärnor aktiverar sig mer och jobbar mer intensivt. En sådan kontinuerlig tillförsel och bearbetning av information samt svårigheten att filtrera intryck och stimuli är givetvis tröttsamt, ibland utmattande. En del högkänsliga har visserligen högre stresströskel än andra och kan hantera stökiga eller kaotiska situationer bättre, men alla blir förr eller senare överbelastade, överväldigade eller till och med utbrända, såvida de inte har lärt sig att sätta gränser. Detta innebär att säga "nej" utan att få dåligt samvete eller skuldkänslor och att skydda sig genom att dra sig undan och vila ut, helst i ett mörkt och tyst rum."

Har du kommit så här långt så vill jag tacka dig för tiden du lagt ner på att läsa. <3

 
1 Mikaela Svarfvar:

skriven

Du e modig du!! <3 Du är otroligt kreativ och jag kan se att mycket det du skriver om passar in dig! Dock har jag inte sett den rädda sidan av dig eller uppfattat dig som du har ångest :/ All kärlek till dig fina underbara Sara!

Svar: Tack älskade vän! <3 Jag har tidigare tampats med depression men nu är jag äntligen mer säker och har hittat mig själv. Visst kommer det djupa dalar då det känns som att ALLT är emot en. Min känslobarometer är väldigt hög och det känns i hela kroppen när jag t.ex är glad, ledsen, nere eller lycklig. Det känns befriande att äntligen få skriva om det. :-) Tack för att du är du och att du finns i mitt liv älskade vän! <3
rodett.blogg.se

2 Emazing:

skriven

Modigt av dig Sara, att skriva om det <3 Som du vet så känner jag också igen mig i många av dessa sakerna som står och det kan ju kanske vara därför som du och jag förstår varandra på ett annorlunda sätt? =)

Jag förstår hur du är och känner och vill bara säga att du är jättefin precis som du är. Det är bra egenskaper som tillkommer HSP-personligheten - dem ska du sträcka på dig för! Kramar <3

Svar: Tack kära Emma! <3 Ja, vi har ett speciellt band du och jag. Känns skönt att få dela detta med dig. :) Kändes lite läskigt att skriva om det och berätta, men nu i efterhand känns det väldigt bra. Ser fram emot att träffa dig snart och ta igen alla missade dagar! :) <3
rodett.blogg.se